A fogorvoshoz és az ő jó tettei

Az, hogy valaki fogorvosi ellátásra szorul, nem azt jelenti, hogy esetleg igénytelen lenne és mondjuk, nem most fogat, vagy nem ápolja saját magát. Hiszen az, hogy például kilyukad a fogunk, lehet genetikai probléma is. Az is lehet, hogy éppen a hölgyeknek terhesség közben vagy után megy tönkre a foguk. Vagy a férfiak is betegség miatt megy tönkre egy-egy foguk. Vagy bármi más oka is lehet, nem mindig az a válasz erre, hogy biztos valaki nem most fogat. Fogorvoshoz akkor is megyünk, ha fogszabályozásra van szükségünk, esetleg valakinek eltört a foga valamilyen balesetben és éppen fogpótlásra van szüksége. Annyi minden lehetséges.

Létezik fogpótlás olcsón is, nem kell mindig arra gondolni, hogy a fogorvosi kezelések rettentően drágák, mert eltérő áron dolgoznak az orvosok, és lehet, hogy van, akinél egyes kezelések drágábbak, mint más orvosoknál. Nekem is egy időben sokat kellett fogorvoshoz járnom, a bölcsességfogaimmal volt probléma, illetve letört az egyik fogam, amire koronát kellett tenni. Volt bőven munkája a fogorvosnak, hiszen kihúzni mindegyik bölcsességfogat nem egy öt perces munka.

Nem nagyon örültem neki, hogy fogorvoshoz kell járnom, szerintem senki sem szeret, jobban örülnénk, ha inkább megúszhatnánk ezt a dolgot, de sok esetben muszáj elmenni, nem szabad húzni a dolgot, mert csak rosszabb lesz, és még jobban fog fájni.

A rádióban hallottam múltkor, hogy volt egy fogorvos, aki amúgy magán praxisban dolgozik, tehát aki nála akarja kezeltetni magát, annak nyílván fizetnie kell. Azonban ez az orvos van, hogy kivételt tesz. Volt már olyan eset, hogy olyanoknak is segített, akiknek nem volt pénzünk arra, hogy magán fogorvoshoz menjenek. De néha még arra sem, hogy vegyenek maguknak egy kiló kenyeret. Ő igenis fogta magát, és ha másban nem is, de legalább abban segített ezeknek az embereknek, hogy ne fájjon többet a foguk.

Szerintem ez egy nagyon szép cselekedet tőle, végre valaki, aki nem állandóan a pénzre gondol, és nem lebegnek a dollár – a mi esetünkben forint – jelek a szeme előtt. Én is szoktam jótékonykodni, bár nem vagyok fogorvos, szóval ilyen módon nem tudok segíteni az embereknek. De például a nem használt ruháimat mindig összegyűjtöm és leadom ott, ahol erre van lehetőség, és tudom, hogy akik megkapják a ruhákat, azok nagyon fognak nekik örülni. Erről is múltkor a rádióból tájékozódtam, hogy hol van még ilyen hely, ismertem párat, de a rádióból új helyeket is megismertem.

A fogpótlás olcsón is megoldható tehát, csak kicsit körbe kell nézni, vagy akár ismerősöket megkérdezni, hogy ki és hova jár fogorvoshoz, mert nem biztos, hogy az a legjobb, amit már megszoktál. Ha például olyan helyre jársz, ahol fáj, amit a doki csinál, akkor miért nem keresel másikat? Mindig van jobb, csak keresni kell. Én is így találtam meg a nekem legmegfelelőbb fogorvost. Ajánlotta valaki, megnéztem a honlapját, elmentem hozzá, szimpatikusnak tűnt és miután megbeszéltünk mindent, neki állt, hogy megcsinálja a fogaimat, és egyáltalán nem fájt. Szóval jó döntés volt, hogy kipróbáltam egy másik fogorvost is. Azóta is hozzájárok, ha van valamilyen problémám.

Az biztos, hogy nagyon fontos, hogy az ember rendszeresen megvizsgáltassa magát, mindegy, hogy fogorvosnál vagy más orvosnál. Mert csak a rendszeres szűrések által lehet rájönni, ha esetleg van valami gond. És a fogproblémáknál sem szabad megvárni, míg már annyira fáj, hogy aludni sem tudunk. Amikor már érezzük, hogy valami gond van, azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy minél hamarabb segíteni tudjon és megszűnjön a fájdalom. Mert minél tovább húzza valaki, hogy elmegy egy fogdokihoz például, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a kisebb gondból lesz egy akkora, hogy a végén nem lesz más esély, csak hogy kihúzza a doki a fogat. Amit lehet, hogy előtte nem kellett volna, de az ember addig-addig húzta az időt, míg a végén ez lett a végeredménye. Én nem szerettem volna sosem idáig jutni, és hiába fáj annyira az, amit a fogorvos néha művel a szánkban, de inkább kibírom azt a kis kellemetlen időt, minthogy hónapokig szenvedjek.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.