Prófécia a tudományról, avagy új ismeretterjesztő adásunk

Rádiónkban új műsor fut: egy ismeretterjesztő adást talált ki a programtervező, amelyben a legkülönbözőbb tudományágakról beszélgetünk. Szerettünk volna valami fiatalos, pezsgő dolgot behozni a repertoárunkba, és úgy gondoltuk, ez talán jó lehet.

Az eddigi adásokban volt már szó biológiáról, hogy a mexikói axolotlok milyen módon működnek, hogy létezésük meghatározója a metamorfózis, beszéltünk már többek között pszichológiáról, (a hazugság természetét taglalta a meghívott vendég), szociológiáról, amelyben az emberi viselkedést vizsgáltuk meg, egy liftbe zárt csoport kapcsán, és irodalomról is: Halápy Konstantin neolatin nyelvű, 18. századi szerző műveit jártuk körbe.

A következő műsorszám engem kifejezetten izgatott, hiszen apukám kémikusként sokat mesélt nekem a gázokról, főleg az oxigén érdekelt engem leginkább kiskoromban, hiszen úgy töltötte meg a testemet, a tüdőmet, a vérlemezkéimet, hogy nem láttam, nem tudtam megszagolni, de még a súlyát sem éreztem. Többször álltam rá egy mérlegre nagy levegővételek után, de nem változott semmi, nem történt meg az áttörés, ugyanannyit nyomtam. Sőt! Annak ellenére, hogy felvettem valamit a környezetemből, még könnyebbé is váltam: minél nagyobb levegőt vettem, annál hamarabb lebegtem a víz felszínén, a strandon. Érthetetlen volt számomra az is, hogy lehet a légzés lassú égés, ha a levegő dinamikájának különböző fázisai, mint mondjuk, ahogyan a szél például el tudja fújni a gyertyát… aztán apukám mindent részletesen elmagyarázott, szerette élénk kíváncsiságomat, és hogy sokkal jobban érdeklődtem az elbeszélései és magyarázatai iránt, mint a gimnazisták. (Csalódott is volt kicsit, amikor végül kommunikáció és média szakra jelentkeztem egyetemre a természettudományos tanszékek helyett, de elfogadta, hogy én nem lehetek ő.)

Szóval legfrissebb előadónk egy kémikus volt, aki gázokról beszélt nekünk, és a gázok gyakorlati felhasználásáról. Mivel úgy gondoltuk, ez minden hallgatónk számára hasznos tudás lehet, két blokkra osztottuk a beszélgetést, és az elsőben egy általános bevezetést kaptunk a gázokról, majd a tudós áttért a PB gázra és a nitrogénre. Én ekkor döbbentem rá, hogy ez a gáz engem kifejezetten érdekel. Ráadásul nitrogén palackokban könnyedén lehet rendelni egy weblapról, ahol többek között PB gázt, a másik aktuális és vizsgált anyagot is. Ezt egy betelefonálónktól tudtuk meg, aki hosszasan beszélgetett a tudóssal a műsorban, éles vita alakult ki köztünk ugyanis arról, hogy a nitrogén melyik felhasználási területe, ágazata a legsikeresebb manapság. A kémikus úgy fogalmazott, hogy mivel manapság újra fontossá vált a hadi felszereltség kérdése, talán a legfontosabb felhasználása a katonai repülőgépek üzemanyag tárolójában lehet, hiszen hűtésre, és a tűzzel kapcsolatos balesetek csökkentésére tartják. Ide kapcsolta a rozsdamentes acél gyártását is, természetesen a fegyverek és elektronikus berendezések alkatrészeihez, elkészítésük szempontjából. Vendégünk ugyanakkor azt mondta, szerinte az emberek mindennapi életének is gyakori kísérőjelensége: az izzólámpákba ugyanis, ha spórolni akarnak például falun, argán helyett sokszor használják fel a nitrogént, hiszen sokkal olcsóbb. A kémikus megfontolta az ötletet, forgatta kicsit az elméjében, de inkább elvetette, mondván a hadügy mégiscsak nagyobb pénzt fektet a fejlesztésekbe.

Én nagyon élveztem a beszélgetést, utána rögtön rendeltem is egy nitrogén palackot a netről, a legkisebb kiszerelést, mert érdekelt, valóban fel lehet-e használni a mindennapi élet során.

Alapvetően nagyon örülök, hogy megismerkedtem ezzel a szolgáltatóval, mert valóban rengeteget tudtam spórolni a legutóbbi villanyszámlán. Ráadásul, bár pártolom a békét, ha az országomnak szüksége van önvédelemre, akkor kell, hogy rendelkezésére álljanak a megfelelő eszközök. Egyszerűen zseniálisnak tartom, hogy egy nem mérgező gáz ennyire hasznos legyen, és ennyi mindenben tegyen szolgálatot az embereknek.

Az adás után még beszélgettem kicsit a kémikussal, és hazafelé a metrón valahol elérzékenyültem azon, hogy mégsem ezt a szakmát választottam: én nem tudtam volna ennyire hasznosan, szépen elmagyarázni a működését és a hasznát. Most legalább, rádiósként elterjeszthetem, mennyire csodálatos és sokrétű ez a gáz, és milyen könnyen elérhető a civilek számára is, nitrogén palack formájában.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.